auginhaninke.blogg.se

Assyrisk identitet, historia och politik

Barzani förolämpar assyriska martyrer

Kategori: Historia

Nyligen högtidlighöll assyrierna 80-årsdagen av Simelemassakern, bland annat i staden Ankawa som ligger inom den kurdiska autonomin KRG i norra Irak. Presidenten i KRG Massoud Barzani skickade i samband med detta ett brev till assyrierna, men han betecknar indirekt de assyriska martyrerna som martyrer i ”den kurdistanska befrielsekampen”. Barzanis uttalande är därför ett inslag i en aggressiv kurdifieringskampanj mot assyrierna.

Kurdiska ledare med Barzani i spetsen kräver att Västvärlden erkänner Saddams mördande av kurder som folkmord. Men kurderna själva har mycket blod på sina händer eftersom flera kurdiska klaner deltog aktivt i mördandet av sina kristna grannar under folkmordet Seyfo och andra massakrer både före och efter. Kurdiska företrädare (från Turkiet) har förvisso bett om ursäkt. Senast var det Kurdiska riksförbundet i Tyskland när ett Seyfomonument restes i Belgien. Men assyriska organisationer kräver ett officiellt erkännande och en ursäkt av KRG:s president Barzani. Kurderna har inget eget land och KRG är därför det närmaste man kan komma en egen stat än så länge.

Barzani har aldrig tidigare uttalat sig om ämnet men den 7 augusti 2013 när assyrierna i Ankawa högtidlighöll 80-årsminnet av Simelemassakern, bröt Barzani tystnaden och skickade ett brev som även publicerades i KRG:s officiella hemsida. (En engelsk översättning finns att läsa på Facebook). Men i stället för att be om ursäkt för kurdernas deltagande i såväl Seyfo som Simele (massakern leddes av den kurdiske generalen Bakr Sidqi), strör Barzani mer salt i såren. Han skriver bland annat så här:

”Med anledning av den kaldeiska-syriska-assyriska martyrens dag, vill jag framföra min vördnad till dessa martyrers själar och alla martyrer i den kurdistanska befrielserörelsen. Jag vill också uttrycka mina hjärtliga kondoleanser till familjerna till offren för denna hemska, stora massaker som utfördes av den dåvarande irakiska regimen”.

Vad menar han egentligen när han gör en sådan koppling? Skulle assyriska martyrer i Simele ha varit en del av den kurdiska befrielsekampen? Han säger det inte rakt ut, men det går ju inte att tolka det på annat sätt. Genom ett sådant uttalande hånar Barzani hela den assyriska nationen, eftersom han fullföljer en kampanj för att kurdifiera den assyriska frågan. Den uppmärksamme läsaren frågar sig också varför Barzani använder vårt folks namn på ett sätt som mer påminner om religiösa namn av assyriska samfund (kaldeiska, syrisk-ortodoxa (suryani) och assyriska kyrkan). Svaret är att denna kombination är Barzanis egen produkt för att beteckna assyrierna som kristna kurder eller kristna ”kurdistanska” medborgare i KRG, som snart förväntas bli ett självständigt land.

På senare år har vi sett ett trydligt mönster bland kurdiska ledare och intellektuella som bedriver en aggressiv kurdifieringskampanj i syfte att skapa en falsk kurdisk historia. De gör det enkelt för sig genom att helt enkelt ersätta ordet ”Mesopotamien” med ”Kurdistan” och påstår därmed att ”Kurdistan är civilisationes vagga”. Så står det t ex på en skylt som visar vägen till assyriska fornlämningar i Khens som kung Sanharib lämnade efter sig på 700-talet f Kr. Kurdiska intellektuella skriver också artiklar med samma budskap. För några månader sedan spred en kurdisk student i Uppsala, Necati Kanat, en propagandistisk artikel av denna sort på Newsmill, där han bla säger:

”…civilisationen uppstod i Mesopotamien (Kurdistan). Därmed uppfanns också t.ex. matematik, aritmetik, skrivkonst, bevattningssystem, hjulet m.m. som ett led i denna civilisationens utveckling. Det började med små byar längs Eufrat och Tigris floderna i Kurdistan och övergick till städer, kulturer, kungadömen och riken”. 

Barzanis brev visar att inte ens våra assyrska martyrer får vara i fred för kurdisk historieförfalskning. Förolämpningen blir naturligtvis så mycket större när gärningsmännen bakom massakrer och folkmord av assyrierna ofta var kurder. Här är bara några exempel:

1843 och 1846 mördade de kurdiska klanledarna Bedr Khan och Nurullah tiotusentals assyrier i Hakkari och Turabdin. De var i maskopi med den turkiske sultanen och utförde jobbet. När de sedan reste sig mot centralmakten togs Bedr Khan till Istanbul och förvisades till Kreta, men  hans kusins söner Izaddin Sher och Masur Beg fortsatte mördandet av assyrier i Turabdin 1855, innan de avrättades av sultanen.

Sultan Abdulhamids Hamidiyetrupper, som 1894-96 mördade omkring 200.000 assyrier och armenier i städerna Omid, Urhoy mfl var också kurder.

20 år senare, 1915, deltog olika kurdiska klaner aktivt i folkmordet Seyfo och många klanledare blev dessutom rika godsägare efter att ha tagit assyrisk mark med våld. De tog också assyriska kvinnor och flickor som hustrur gratis. Annars kostade det mycket att ”köpa” sig en eller flera fruar, då hemgiften var hög. Summan berodde på hur vacker kvinnan var. Samma system gäller än idag på många håll bland kurderna. Några samvetsgranna ättlingar till dessa kurder har i modern tid velat återlämna den konfiskerade egendomen, men det är bara en god gest som befriar individen från samvetskval. I praktiken saknar den betydelse för assyrierna själva.

En av ledarna i den assyriska befrielsekampen vid första världskriget, patriark Mar Shemun Benyamen, mördades av den kurdiske ledaren Simko i mars 1918. Mordet skedde i ett svekfullt bakhåll just när Mar Shemun och hans följe hade satt sig på sina hästar för att rida hem. De hade förhandlat med Simko i hans eget hem, men han hade placerat prickskyttar på taket. Mordet blev ett dråpslag för den assyriska befrielsekampen, som nu Barzani vill beteckna som ”kurdistansk”. Dessutom har nu KRG börjat kalla gator efter Simko. Uppenbarligen betraktas han som en hjälte i Barzanis ögon.

Den general som anförde de irakiska trupperna i Simelemassakern 1933 var kurd och hette Bakr Sidki. Han hade dessförinnan varit officer i den turkisk-osmanska armén och deltog med största sannolikhet även i folkmordet Seyfo.

Allt detta känner Barzani väl till, men det bekymrar honom föga och en officiell ursäkt verkar inte finnas i hans kalender. Men sanningen kan inte förtigas, även om den kortsiktigt kan förvrängas. Kurdiska ledare och intellektuella behöver inte ta till så drastiska metoder som historieförfalskning för att bilda ett eget land eller egna autonomier. Deras antal och deras stöd från Västvärlden kan räcka gott och väl. Om vi assyrier till slut blir tvungna att leva som medborgare i en eventuell kurdisk stat, låt oss då känna oss stolta över vår identitet och leva i fred med vår omgivning. Alla människor vill ju leva i fred och harmoni. Ockupationsmakter har också skyldigheter gentemot de ockuperade nationerna.

Kommentarer

 • Läsare säger:

  ”Med anledning av den kaldeiska-syriska-assyriska martyrens dag, vill jag framföra min vördnad till dessa martyrers själar och alla martyrer i den kurdistanska befrielserörelsen. Jag vill också uttrycka mina hjärtliga kondoleanser till familjerna till offren för denna hemska, stora massaker som utfördes av den dåvarande irakiska regimen”.

  Du kan tolka det på ett annat sätt. Många assyrier/syrianer fick offra livet i samband med att många klanledare som du nämner bedrev ens kamp för ett Kurdistan. Att endast tolka det som att assyrierna offrades i den kurdianska befrielserörelsen är enligt mig inte korrekt. En befrielsekamp drevs av många kurder och här sattes mångas liv på spel och många förlorade livet, som assyrier, syrianer, armenier o.s.v.

  Svar: Ärligt talat förstår jag inte riktigt vad du menar. Om du menar att många assyrier och armenier har gett sina liv i den kurdiska befrielsekampen, så ansluter du dig till Barzani. Så är inte fallet när det gäller offren för Seyfo, Simele mfl. Assyrier har visst deltagit i den kurdiska revolutionen i Iraq, antingen som medlemmar i KDP eller som samarbetspartner mot en gemensam fiende. Men vårt ämne handlar inte om dessa assyrier. Det rör sig om offer i den assyriska frihetsrörelsen, där kurder ofta var förövarna.
  Augin Kurt Haninke

  2013-08-11 | 12:12:31
 • Abraham säger:

  Du måste skoja ? , snacka om att gräva sin egen grav.. Kurder har funnits i Kurdistan ( kurdernas land ) långt innan ens assyriska "krigare" makten än fanns där.. Fint nog så har Gud alltid gjort oss starkare.. Vi är på god väg mot ett nytt imperium.. Gud förökar det folk Gud tycker om, vi blir aldrig mindre.. Och våra martyrer syns inte lika mycket eftersom Gud välsignar oss med fler barn.. Ni assyrier ska sluta hyckla då ni har assimelerat er som kristna Araber under 100 år och då har ni tappat allt respekt.. Fortsätt med era rest och kebab pizzerior så skänker vi pengar till PKK å snart njuter vi av vårt land - Kurdistan ; ) den som samarbetar med väst världen MOT kurder i kurders land får känna på smärta... Ingen har tagit bort oss från mark och vi har kanske aldrig vunnit ett krig men vi har heller ALDRIG förlorat, vi stannar kvar å försvarar vårt folk.. Precis som i Rojava just nu ? vad gör ni syrianer ni flyr som råttor och pest.... Och sen kommer alla andra bitar på plats också..Det enda anledningen varför ni ens finns kvar i Mesopotamien ( Kurdistan) är för kurder är allt för snälla mot dessa bath kackerlackor..kom ihåg en gång kurders fiender alltid kurders fiender..

  2013-08-12 | 10:47:54
 • STOLTA ASSYRER säger:

  Tack Augin för att du ställer dessa hstorieförfalskarna mot väggen. Man kan inte ljuga sig fram en historia. Inte ett sten har grävts upp där det ska ha varit något kurdiskt, kurderna är från Iran och Afghanistan som kom till Mesopotamien (Assyrien) runt 1100 talet och bosatte sig bland Assyrerna .

  2013-08-12 | 11:04:54
 • David A säger:

  Bra skrivet Augin, bra att detta uppmärksammas. Detta är ju bara vidrigt beteende från krg. Som om allt elände kurder har fått det Assyriska folket att gå igenom de senaste 100 åren inte var nog, folkmordet räcker visst inte, dem kommer med absurda historieförfalskningar också, det är ju bara löjligt.

  Jag kan vidare nämna att jag personligen tror på Bibeln, där nämns Assyrierna och deras imperium väldigt flitigt, ska dem då ta och ändra på Bibeln också kanske för att det ska passa deras agenda?

  "In that day there will be a highway from Egypt to Assyria. The Assyrians will go to Egypt and the Egyptians to Assyria. The Egyptians and Assyrians will worship together. In that day, Israel will be the third, along with Egypt and Assyria, a blessing on the earth. The Lord Almighty will bless them saying, "Blessed be Egypt my people, Assyria my handiwork, and Israel my inheritance." (Isaiah 19: 23-25) "

  2013-08-12 | 11:22:15
 • joseph säger:

  Tack Avgin bra skkrivet

  2013-08-12 | 12:44:10
 • Assyrier säger:

  Till Abraham. Skäms, din äckliga rasist. Du är en skam för alla kurdiska människorättskämpar. Din blinda nationalism påminner om rasistisk kemalism. Du har mycket att lära om människan. Släpp dina fanatiska tankar och sök upp en skola som kan utbilda dig till att vara människa.

  2013-08-12 | 14:24:39
 • stolt assyir säger:

  kom ihåg du som pratar om kurder hit och dit vart var du när Saddam Hussin tömde hela norra Irak med en enda sridsvagna ? så var inte så kaxig! det kan komma en Saddam till så var försiktigt med dina uttalanden Kaka Arbi.

  2013-08-12 | 23:30:54
 • Bartazza säger:

  Med stor förvåning tar jag del av innehållet i artikeln.

  Varför är vi assyrier så förvånade att muslimska kurder, oavsett om de heter barzani, semko eller bader något, när de förolämpar eller mördar assyrier. Det är som om vi varje gång en muslimsk kurd gör något blir vi förvånade.

  Vad kan vi assyrier förvänta oss av dessa våldsbejakande individer, annat än just våld och ett primitivt beteende.

  Vidare förstår jag inte den psykologiska undergivenheten att tillmäta denne muslim barzani någon betydelse iform att hans ”brev” skulle vara av vikt. Kommer innehållet i detta ”brev” ändra på sanningen om Seyfo eller den assyriska frihetskampen? Knappast, och inte heller kommer förvirrade muslimska kurders fruktlösa försök att förvanska historien att få någon betydelse. Det går liksom inte att övertyga en seriös historiker att muslimska kurder, kända för att valla får och getter, skulle ha haft något uns med assyrisk historia, dvs. civilisations vagga.

  Ärade Augin, tack för en mycket bra artikel, men varför tillmäta denne muslimske kurd någon betydelse? Varför överhuvudtaget besudla Seyfo och våra martyrer med att nämna muslimska kurder likt barzani, bader eller semko något med vår historia?

  Vi måste vara starkare än så och marginalisera dessa brottslingar. Vi assyrier har gjort ett stort PR jobb åt muslimska kurder genom att överhuvudtaget tillmäta dem någon roll annat än de som höll i svärdet under Seyfo. För mitt vidkommande så accepterar jag inte en ursäkt från något barnbarn till mördarna som dödade mitt folk.

  K Bartazza

  2013-08-13 | 01:04:30
 • Suryoye4ever säger:

  Varför går inte turkarna in med sin militär in i norra Irak krossar kurdernas s k "kurdistan" . Det är viktigt att man stoppar dessa terroristrar. Vi betalar , Ni mördar. Turken är som en åsna. Ge han pengar och han mördar sin bror. Ge han en gurka och han mördar en kurd :)

  2013-08-13 | 15:50:36
 • Assyrier säger:

  Till Tazza Bahdi... ahun, jag håller med i stora delar av det du säger. Det är dags att lista fram alla kurdiska stammar och individer som var bödlar under Sayfo. Alla deras ättlingar ska be om ursäkt. Det räcker inte med brev från Apo, Barzani eller stöd från kurdiska intellektuella (sistnämnda grupp respekterar jag).

  2013-08-13 | 17:00:13
 • Arre säger:

  Hej Augin Kurt Haninke!

  Vill börja med att säga att jag som kurd inte hade den blekaste aning om vad som hände för 90 år sen eller 100 år sen och men ju mer jag försöker läsa mer om er så börjar jag förstå att vi bor på samma landsområde å även om er enorma utsatthet...Jag vill också säga till er att den där Abraham att han representerar inte alla kurder..långt ifrån. Tycker vidare att hans inlägg är väldigt skämmig och rent av facistisk det ligger inte i kurdisk anda ...Det han säger är bara rent av " turk" aktigt.. Kurder idag är inte så fanatiker som många assyrier tror, vi kanske är en minoritet som förstår er ...Jag förstår att ni känner er rädda , förstår också att ni jämnt och ständigt inte vet vilket håll ni ska titta åt..Ju mer jag lever mig in eran situation desto mer förstår jag eran mardröm..Sen håller jag med dig att ska man leva sida vid sida då måste historian var rätt för båda håll alla måste få känna stolhet att vara en del av det. Jag är långt ifrån nationalist tycker ska den ena folket ha ett land då ska den andra ha lika mycket rätt till det också! Alla människor är fan lika värda men i mellanöstern så har folk ställts mot folk i nationalismens namn...Alla är helt enkelt rädda för varandra...och framför allt...för att tappa makten å ingen vill vara under den andra..Utan alla vill vara överst...Jag själv har förlorat väldigt många Släktningar under Anfal Kampanjen men kan ändå svälja stoltheten å säga att vi måste ändå lära oss att acceptera varandra...För jag är ganska så säker på att det finns många i er nation som har förlorat mycket för annars hade vi inte suttit i Sverige..

  2013-08-13 | 17:31:07
 • Kurd säger:

  Jag är kurd men tyvärr inte så insatt i folkmordet som skedde i början av 1900-talet.

  Jag kan dock med säkerhet säga att det finns en annan sida av myntet. Många kurder som var nära med Turkiet utförde oacceptabla handlingar mot civilia, i det här fallet assyrier och armenier.
  Detta är en sida av myntet. Den andra sidan är att många, väldigt många kurder gömde undan assyrier och armenier i sina hus och på andra platser för att rädda dessa från att dödas av dessa massmördare.

  Folkmord har skett och sker än idag. Det är otroligt sorgligt att människan begår dessa handlingar mot sina medmänniskor.

  Dock måste jag säga att ni syrianer, assyrier etc. är duktiga på att ogilla kurder för detta. Det är förståeligt men samtidigt kan relationen inte bli bättre om parterna ska ha taggarna utåt hela tiden.
  Än mer då många kurder valde att riskera sitt liv genom att skydda många familjer från att dödas.

  Otroligt naivt att många av er stämplar kurden som en massmördare då detta utfördes från olika klanledare.
  Bland alla dessa massmördare har eldsjälar funnits, men det väljer ni helt att strunta i.

  Avslutningsvis vill jag skänka en tanke till alla offer som dödades på detta brutala sätt. Må dem vila i frid.

  Vi är inte mer än människor och respekt och kärlek är det som räknas. Alla vi kommer en dag att somna in. Ta vara på varje dag och ge ditt allt för att motparten får kärlek och respekt.

  2013-09-09 | 12:22:31
 • Ashur säger:

  tack för artikel.
  det är fartfarande folkmordet. Barazani vill varken erkänna eller lämna tillbaka våra byar och förföljer oss i mosel och Kirkuk via olika politiska metoder och även våld på ett indirekt sätt.
  Barazni följer samma spår som Bath parti tyvärr.

  2014-03-16 | 22:47:17
 • Soran säger:

  Råka snubbla in på denna blogg av en slump, finns en del ris och ros som måste delas ut. Alla folk grupper har rätten att uttrycka sina egna åsikter oavsett bakgrund.

  Jag tycker det som skrivs på denna sida till en stor del är sant men att det vinklas och dras hårt och hetsas i onödan.

  Bekämpa eld med eld hjälper inte, kom med en vision och en långsiktig lösning och jobba för den saken.

  Historien har visat att vi alla har varit vinnare och förlorare under olika epoker, kurder och assyrier har varit fiender och allierade! Och idag så strömmar kristna från hela Irak och Syrien och andra delar av mellanöstern till Norra Irak för att söka skydd hos kurderna (KRG). I slutet av osmanska riket var regionen kaotisk och Osmanska riket slogs i spillror, Assyrierna i allians med Engelsmännen och ryssarna och kurder i allmänhet splittrade mellan klaner och territorier, För er intellektuella på denna sida som inte naivt läser historien så förstår jag inte hur man kan dra alla kurder över en kam, några enstaka betalda klaner utförde mord och förföljelser men om vi ska definiera ett folkslag efter vad en promille av befolkningen gjort så borde vi enkelt dra alla assyrier över en kam och säga att ni alla tillhör O.G och är kriminella som sysslar med indrivning, försäljning av droger, trafficing, beställning av mord etc etc etc. visst låter det otroligt skevt? vill man gråta eller skratta väldigt patetiskt eller hur ?

  Tråkigt nog så målar man upp bilden av att kurderna hade blodad tand och drar alla över en kam för det som hände under 1800 talet och tidig 1900... Jag förstår att assyrierna inte lever i den perfekta världen under KRGs styre men samtidigt är ni under en Safe Heaven under. KRG har haft makten i 11 år nu och kämpar för egna intressen och överlevnad från grannländerna... Fråga kurderna om dom själva är nöjda med KRG, somliga svarar ja och andra nej, detta är en långsam process, titta inte på Sverige som inte haft ett krig på 200 år och börja jämföra, det funkar inte. hitta en väg för försoning och brödraskap , assyrierna är minoriteter i KRG, älta kommer inte ge tillbaka era glansdagar eller någon ursäkt från en ledare, försoning och brödraskap utanför etnicitet och religon kommer vara vår framtid tillsammans på den marken vi födds och lever på.

  Finns inget som rättfärdigar historiens mörka dagar låt oss lära oss att förlåta, låt oss försonas och lära oss av våra äldres misstag. oavsett religon,språk,kultur och tillhörighet så är vi först medmänniskor och låt oss börja där som ett första steg i en ny framtid tillsammans / Soran

  Svar: Bäste Soran, att återberätta historiska oförrätter där kurder har massakrerat assyrier och ockuperat deras egendom är inte att lägga bränsle på elden, som du beskriver det. Historien upprepar sig idag. I Irak och på andra håll. Kurder trakasserar och fördriver assyrier från deras hembyar för att lägga beslag på deras egendom. Det är naturligtvis inte det kurdiska folket som sådant. Det är kurdiska makthavare, klanledare och enskilda intressen. Redan i första stycket i artikeln står det att det handlar om vissa kurdiska klaner. Det motsäger ditt resonemang att författaren drar alla kurder över en kam. Sedan att dra parallellen till OG är patetiskt. Du verkar vara en intellektuell kille, men ditt sätt att resonera bygger ändå på maktspråk som kan tolkas som att assyrierna måste finna sig i det kurdiska herraväldet och tacksamt ta emot KRGs "beskydd". Vi assyrier har ett ordspråk som passar väl i det här sammanhanget. En man sade till sin granne: -Jag har ett glädjebesked åt dig, jag har räddat din son från att bli uppäten av vargarna.- Tack så mycket, var är min son?- Jag har ätit upp honom.Vad hjälper det oss assyrier att få Barzanis sk beskydd när hans policy är att sluka vår etniska identitet, förvränga vår historia och ta vårt land ifrån oss?
  Augin Kurt Haninke

  2014-06-14 | 03:48:02

Kommentera inlägget här: